Om skulptur
Jag är ingen skulptör och om skulptur kan jag följaktligen mycket lite. Men med ojämna mellanrum kan jag inte låta bli att försöka. Det är till en början mycket lustfyllt.
Det är för mig ett sätt att förstå form som blir synlig när livets minst tre dimensioner inte, som på ett papper, behöver reduceras till två.
Men skulptur är för mig också en förståelse av måleri. I början av mitt sysslande med detta språk bemålade jag mina träskulpturer när jag ansåg att de var klara. Men när färgen väl var på plats såg jag att de ju inte alls var ”klara”.
Därför blev det så att jag istället bemålar dem medan jag håller på. Jag ändrar skulpturen, jag tar bort och jag limmar, jag sågar, jag täljer, jag borrar och - jag målar.
Jag förstår och tänker då mycket på hur tunt ett färglager är, enbart någon millimeter tjockt. Och samtidigt hur obehagligt tjock färgen kan vara om den inte är rätt.
I och med att jag hanterar skulptur så besynnerligt dras jag ibland till att under färgpåläggningen måla som om jag målade på en platt yta. Medelst skuggor försöker jag nyansera färgen till form tills jag blir då varse att formen står ju själva skulpturen för. Det är ytterst genant men jag halkar snart tilllbaka i samma fadäs. Men i detta har jag lärt mig något om måleri
Det är som om försöken att skulptera blir en ingång till måleriet mer än måleriet i sig.
Det låter dunkelt tänkt och är det också.
Jag är dessvärre ingen ebenist. I min ungdom var jag intresserad av kaktusar och läste en del böcker om sådana. Jag minns en mening i
en kaktusbok: Kaktusar lämpar sig enbart till enklare snickeriarbeten. Den meningen har stannat kvar och är nog en rätt passande beskrivning av mitt arbete med trä.
Samtidigt går ju livet till en stor del ut på att förkovra sig. Kunskap är fantastisk! Men i vissa sammanhang kan jag uppleva att det ligger mycket i att inte kunna, att unna sig att få vara korkad. Om alternativet är att tro mig vara smart och ständigt försöka bevisa detta och då få gummiarm, är mitt val tämligen enkelt.
Mina skulpturer är besök i sådana tassemarker.
Copyright © Claes Jurander